Kapitel 59

Vari Malin och Emma hedrar sitt hemland med ett besök på det allra heligaste.  

Jag tycker om den här helgen, det har hänt så många trevliga saker. I lördags till exempel trotsade Emma och jag det eviga regnet och begav oss på vår pilgrimsfärd till den svenskaste av platser; IKEA. Med oss hade vi vår sydkoreanske vän Chanho. Varuhuset ligger en bit utanför staden i en liten by så vi åkte buss, med regnet strilande utanför rutorna. Eftersom vinden vänt ut och in på vårt billiga skräp-paraply hann vi bli riktigt blöta innan vi nådda La Entrada (Ingången). Med begynnelse-versaler, såklart. 

Naturligtvis var det kaos. Spanjorer tycker inte om att bli uppmanade att följa en utritad rutt, vilket är hela idén med IKEAs planlösning, utan som av trots måste alla gå åt motsatt håll, stanna mitt i vägen eller välja att gå genom alla möbler. I övrigt kunde man ha varit i Sverige, lika många hungriga barn som slet och drog i sina mätandes och funderandes föräldrar och samma sorts möbler och prylar. De hade till och med svenska namn på allting. I resturangen serverades köttbullar med lingonsylt, räkor i tunnbröd och andra bekanta rätter.

Huvudmålet var dock en liten extraaffär med namnet IKEA food, eller Tienda sueca. Jag har nog sällan kännt mig så patriotisk som när vi steg in bland hyllorna fulla av bekanta varor, eller blivit så uppspelt vid åsynen av lingonsylt. Här fanns kaviar, sill, frysta köttbullar, raggmunk, knäckebröd, Marabou, Daim, Norrlandsguld, pepparkakor, julmust, glögg, skumtomtar, kolasnören, delicatobollar, damsugare, gifflar, olika sorters sylt, Västgötaklosterost, gravlax, laxfiléer, ostkaka, korv, rostad lök... listan kan fortsätta länge. Vi sprang omkring upp nyupptäckte mängder av saker, och det roligaste var att introducera dem för Chanho, som gladeligen köpte både sill och pepparkakor. Det roligaste är att många spanjorer åker till IKEA bara för att äta där, och köpa svensk mat. Sill går hem! 
 
Två glada, fullastade, svenskar och en något förvirrad korean var det som vandrade ut från IKEA någon timme senare. Den kvällen serverades det kaviarknäcke och senapssill på Prosperidad 38.  




    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0