Kapitel 31

Vari Emma och Malin beger sig ut på resa i Andalusien och upptäcker allt från gastronomiska underverk till praktfull historia. 

 Igår reste jag och Emma, tillsammans med våra två klasskamrater Felicitas och Ilaria till Córdoba. Staden är belägen drygt 10 mil nordöst om Sevilla, intill floden Guadalquivir. En gång i tiden var den en av västeuropas allra viktigaste städer då den var provinshuvudstad i det romerska området, men de flesta av områdets praktfulla historiska lämningar härrör från 900-talet och det dåvarande islamiska imperiet. Under den tiden byggdes den stora moskén så väl som många praktfulla palats och staden, som var rikets västra huvudstad, uppnådde samma status och rikedom som Bagdad.



För att ta oss hit reste vi med tåg, vilket gav oss möjligheten att se mer av det Andalusiska landsbygden och dess små samhällen omgärdade av olivlundar och bomullsplantage. Provinsen Córdoba skiljer sig markant från Sevillas gulbrända öppna slätter genom sina kullar, berg, och små skogspartier. Har man tur, vilket åtminstonde jag och Emma hade, kan man få syn på några av de befästningar som ensamma och förfallna reser sig från bergstopparna och minner om den förr så hårt bevakade gränsen mellan det kristna och det islamiska riket.

Córdoba har genom historien varit en mycket blandad stad, där många kultuer mötts och levt tillsammans, och än idag bär staden bevis för denna mångkultur. Här finns det medeltida judiska kvarteret, Judería, med sina trånga kullerstensgränder, smidesjärnsbalkonger och en patia i varje hus. Många lämnar de yttre dörrarna på glänt och tillåter en liten glimt av de inre små gårdarna prydda av kakel och översllade av blommor och ibland träd. I detta mysiga kvarter besökte vi den gamla medeltidssynagogan som är en av mycket få i sitt slag, inte många har bevarats från den tiden. Sin lilla storlek till trots gav den ett prakfullt intryck tack vare sina otroligt detaljerade väggar. (Har tyvärr ingen bra bild från Judería, kanske lägger till fler bilder senare)

 

Det Córdoba är mest känt för är den gigantiska moské som uppfördes av de muslimska härskarna under 1100-talet vid Guadalquivirs strand. Den inkluderade en stor apelsinträdgård med fontäner att tvätta sig i innan bön, många vackert utsmyckade bönenischer och en gigantisk sal fylld av över 850 valvbågar (som många säkert känner igen). Jag hade inte alls väntat mig att det skulle vara ett så sort område, men valvbågarna måste ha sträckt sig över 10.000-tals kvadratmeter.      

 
 




(Det är svårt att göra Mezquitan rättvisa med mobilkamera, men men...)

Under "la reconquista", det kristna återtagandet av Spanien, byggdes ett litet kristet kapell i moskén men utan att frångå den islamska arkitekturen Under 1500-talet fattade dock någon det osmakliga beslutet att bygga en katolsk katedral mitt i den före detta moskén, med allt vad som hör katolsk prålighet till. Idag benämns byggnaden som det politiskt korrekta "La Mosquita-Catedral" trots att här bara praktiseras katolicism.

Vi besökte också de kristna härskarnas gamla palats, och framförallt dess trädgårdar.







Något mer som är värt att nämna angående Córdoba är den speciella tapas därifrån som vi provade på en tapasbar och "världens godanste tortilla" som vi köpte. Vad gäller tapasen, Berenjena de miel (honungsfriterad aubergin), var den fantastisk! Och vad gäller nämnda tortilla (potatisomelett á la Spanien) så var den väldigt underbar den också. Alla tortilla vi ätit har varit amazing...  

Kommentarer
Postat av: Olivia

Ni är ju födda fotomodeller ;)

2010-10-14 @ 11:11:08
URL: http://inaktiv.blogg.se/
Postat av: Elli

Det verkar härligt det! :) Vad var det för klasskamrater? Sen en fråga... är alla bilder tagna med mobilkamera? (???) Jag har funderat en lång tid vad den kan vara för tjusig kamera du har skaffat dig. ^^

2010-10-17 @ 01:46:05
URL: http://midori.webblogg.se/
Postat av: Malin

En tyska och en italienska. Ah, de flesta från resor och så är tagna med Emmas förvånandsvärt bra sådana. Övriga av en snel Nikon D3000. ^^

2010-10-17 @ 22:32:45
URL: http://prosperidad.blogg.se/
Postat av: Louise

Jag gillar att följa ert spanska äventyr, och ni verkar få uppleva så himlans mycket fint och fantastiskt! iiiwh.



Tack så mycket, verkligen. (Hälsa Emmmmmmz det också.) Och för att göra er båda lite besvikna, kanske, så är texterna inte så ofta tillägnad någon särskild. Eller, det finns allting någon i tanken men oftast är det någon lite diffust som står i skuggan av alla andra. Drömd fakta, eller äkta fiktion. För att vara motsägelsefull och mystisk.

(:

2010-10-17 @ 22:43:29
URL: http://andvari.blogg.se/
Postat av: Elli

Malin? Prata på Skype nu? Kram! :) (klockan kommer att vara 12 för mig när vi börjar prata annars... Inte så bra. Dumma mig.)

2010-10-18 @ 15:30:55
URL: http://midori.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0