Kapitel 25

Vari Malin delger dig det mest aktuella i Spanien just nu, nämligen den stora generalstrejken den 29 september.

Det alla pratar om här i Spanien är den stora generalstrejken som utlysts imorgon av landets två största fackföreningar. Den gäller alla yrkesgrupper i hela Spanien och är ett svar på socialistregeringens reformer av arbetsmarknaden som innebär mängder av nedskärningar, lönesänkning, höjd pensionsålder och större möjligheter för arbetsgivare att avskeda för att öka rörligheten. Åtgärdespaketet är ett försök att få landet på fötter igen efter finanskrisens konsekvenser i form av skyhög arbetslöshet och utbredd fattigdom.

Alla vi har kontakt med säger att Spanien inte är vad det varit. Innan krisen hade landet haft ekonomisk tillväxt i 15 år, sysselsättningen ökade från 12 till 20 miljoner och krävde kvinnlig och utländsk arbetskraft, varpå mängder av invandrare från Latinamerika, Afrika och Östeuropa anlände. Sedan vände högkunjukturen till lågkonjuktur, som den alltid gör, och avslöjade stort budgetunderskott. Så vitt jag förstått är det nästan alltid fastigheterna som ställer till saker och ting, och även här var det fastighetslånenlånen som bankerna givit som saknade täckning och inte gick att betala tillbaka när efterfrågan på fastigheter minskade. 

Idag ligger arbetslösheten i Spanien på skyhöga 20% (I Andalusien har den varit uppe och nosat på 30%) vilket är att jämföra med Sveriges 8,2 % (augusti enligt SCB). Enligt min lärarinna Mercedes tjänar endast 30% av spanjorerna mer än 1500 euro/månaden, och de flesta tjänar mindre än så. En vanlig lärarlön ligger under den summan. Spanjorerna har blivit ett fattigt folk. På grund av detta har alla kluvna känslor till strejken, eftersom de förlorar mycket pengar på att inte arbeta, varpå inte ens hälften av befolkningn säger sig planera att delta. Samtidigt är alla missnöjda med den nya arbetspolitiken. 


Skolan kommer att vara öppen och lärarna kommer att arbeta, men samhället väntas vara ganska utslaget imorgon då inga flyg eller kollektivtrafik går och då det mesta är stängt. Egentligen skulle U2 ha sin stora koncert imorrn, men det skjöts upp till på torsdag just på grund av strejken. Här i Sevilla väntar man sig inte mycket våld, trots att så många kommer att arbeta ändå och trots den stora mängd plakat och klotter som finns över hela staden om strejken och om demonstrationer. Det ska bli intressant att se hur allting fungerar imorgon.             

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0